Upoznaj hrvatske filmaše: projekcija filma „O jednoj mladosti“ i gostovanje redatelja

Za odrasle projekcija

Dodaj u kalendar

12.5.2023

Početak

17:30

U petak, 12. svibnja 2023. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 17:30 prikazat će se višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film O jednoj mladosti (2020., 78 min) redatelja Ivana Ramljaka. Ovom prilikom na samoj projekciji gostovat će i redatelj, a razgovor o filmu moderirat će Sunčica Fradelić.

Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao. Film je to o izgubljenoj generaciji hrvatske mladeži s kraja 90-ih, koja pokušava pronaći svoj identitet nakon razornog rata.

Na poveznici pogledajte trailer: https://vimeo.com/441267181

Biografija redatelja

Ivan Ramljak (1974.) filmski je kritičar, redatelj i nezavisni kustos. Od 2013. uređuje program kratkih filmova pod nazivom Kratki utorak kina Tuškanac u Zagrebu, a od 2016. umjetnički je ravnatelj Tabor film festivala. Do sada je režirao devet kratkih i jedan srednjometražni film, od kojih četiri u suradnji s Markom Škobaljem. Njegov najuspješniji film dosad bio je kratki dokumentarni film „Kino otok“ („Otoci zaboravljenih kina“, 2016.), koji je prikazan na više od 40 međunarodnih festivala, te je osvojio 6 nagrada, uključujući FIPRESCI nagradu za najbolji istočnoeuropski dokumentarac na goEast FF u Wiesbadenu. Njegov prvi srednjometražni dokumentarac „Dom boraca“ imao je svjetsku premijeru na Cinéma du Réel 2018. i prikazan je na desetak međunarodnih festivala. „O jednoj mladosti“ njegov je prvi dugometražni dokumentarac.

Projekcija filma održava se u sklopu projekta “Upoznaj hrvatske filmaše” GKMM-a čiji je cilj promocija hrvatske kinematografije i hrvatskih autora filmova te je realiziran uz suradnju s Kino klubom Split i uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.