Putopisno predavanje Jurice Galića Juke: „Černobil (Ukrajina)“

Za odrasle Putopisno predavanje

Dodaj u kalendar

3.11.2023

Početak

18:00

Radi se o putovanju članova splitske udruge „TheMladichi“ u Ukrajinu 2018. na mjesto gdje se 26. travnja 1986. dogodila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa na svijetu

Na ovom zanimljivom predavanju poslušajte priču o tome kako je došlo do katastrofe, zašto su je sovjetske vlasti tajile tri dana, koja je razlika između gradova Pripjat i Černobil, što je tzv. „slonovo stopalo“, koliko je siguran „sarkofag“ koji štiti zloglasni reaktor 4, što je sustav „Duga“, kako izgleda šetnja po napuštenim zgradama, što je „Crvena šuma“, tko su rijetki ljudi koji žive u blizini i zašto je tamo prirodni i životinjski svijet nakon katastrofe propupao u svom najboljem izdanju?

Sugovornik na predavanju:  Saša Stojanović Sapa (suputnik i član udruge TheMladichi)

O autoru: Jurica Galić Juka hrvatski je putopisac, profesionalni fotograf i svjetski putnik iz Splita. Stalni je suradnik kultnog časopisa “Meridijani” i član FIJET-a, najstarijeg svjetskog udruženja putopisnih žurnalista. U fotografiji je osvojio pedesetak svjetskih i nacionalnih nagrada, a na izložbama je samostalno izlagao 13 puta. Za svoja putovanja kaže da su mu poslanje a ne puko prevaljivanje kilometara. Njegov žanr je putopisna i dokumentarna fotografija, a omiljene teme su portreti, ulica, pejzaži i ostaci drevnih civilizacija.