Predstavljanje romana „Ljubavna pjesma“ Ante Jeličića Belece

Za odrasle predstavljanje knjige

Dodaj u kalendar

5.6.2023

Početak

18:30

Uživajte u sjajnoj priči junaka romana, samozatajnog Buda Bulina koji u Californiji živi – Dalmaciju.

„Ljubavna pjesma“ naslov je romana Ante Jeličića Belece, umjetnika i sportaša koji je u svojih ne puno godina života prikupio puno života u godinama.

Ljubav prema pisanoj riječi otkrio je za studentskih američkih dana pa će mnogima sada kliknuti poveznica s pitanjem: „Je li to onaj što je napisao „Eskort djevojku“ i „Ljubavnu molitvu“? Da, to je taj Ante…

O knjizi:

Oliverovi bezvremenski refreni odjekuju romanom „Ljubavna pjesma“ Ante Jeličića Belece, čiji je glavni lik mladić koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera. Jer mjesto radnje je Death Valley, California. Bud Bulin preživljava pjevajući i svirajući u zadimljenim klubovima i bavi se glumom – jer ne zna glumiti. Njegovu glumu američki filmski establishment cijeni jer je autentičan i svoj, neodoljivi zatvoreni i samozatajni emotivac krupnih tamnih očiju. Rijetki, međutim, znaju da se Bud bavi glumom jer ne želi pristati na licemjerje svijeta u kojem većina preživljava glumeći ono što nisu. Tajanstven i zatvoren, Bud otkriva da je iz Dalmacije samo onima koji razumiju Oliverove pjesme u kojima je ispričan cijeli Budov život – nevjerna ljubav, radost očinstva, a zatim nemogućnost njegova ostvarenja i neugasla ljubavna bol.  Dalmacija u srcu, galebovi, sunce, more, nostalgija i Oliverovi refreni prate Buda kroz njegovu američku potragu za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem. U svijetu koji ga ne razumije i kojemu se ne želi prilagođavati, Bud traži svoju pjesmu, rezonancu sa svojim osjećajima, a potraga ga vodi u susrete s ljudima koji daju odgovore i vode do samospoznaje.  

Ante Jeličić Beleca budno osluškuje svoje emocije i svog junaka vodi od pobune i otpora zbog iznevjerene ljubavi do prihvaćanja sebe i otvaranja srca prema drugima. Iako ima čvrstu i promišljenu, uravnoteženu i izražajnu rečenicu – vjerojatno odgojenu na klasičnoj literaturi – Ante Jeličić Beleca je mladi pisac u snažnom dosluhu s duhom vremena.  Njegov je roman stoga fragmentaran, s mnogo refrena, podsjećanja, stihova i citata. Hemingway, Elvis,  Dylan, Hesse, Tennesee Williams, B.Springsteen, pa Oliver, Gibo, Daleka obala, Popadić Dino Dvornik, i Brando, stihovi na engleskom i na hrvatskom, filmski dijalozi, pouke i mudrosti tipične za new age eru i elektronske medije – zbog brojnih citata roman „Ljubavna pjesma“ usmjeren prema mladoj publici odrasloj u eri multimedije, koja se intenzivno bavi svojim osjećajima i traži oko sebe odgovore koji vode prema razumijevanju, osvještavanju i adekvatnom izražavanju emocija.

„Ljubavna pjesma“ kombinacija je romana o duhovnom rastu poput Sidarthe i američkih romana ceste, uz snažan pečat najljepših dalmatinskih refrena i zanosnog Oliverova glasa koji je znao izražavati nježnost, zaljubljenost i ljubavnu bol na snažan i muževan način. Izbor slavnih književnih, glumačkih i  pjevačkih uzora pokazuje da je muževnost važna tema romana Ante Jeličića, koji u okvirima baritonskog emocionalnog spektra pronalazi način za izražavanje tuge i boli bez osvetoljubivosti te ustraje u potrazi za novom nježnosti i cjelovitosti.

Zbog velikih, bezvremenskih dalmatinskih evergreena Olivera Dragojevića, velike suvremene teme ljubavi i samospoznaje, citata tipičnih za new age eru i elektronske medije, zbog moderne izlomljene strukture i visoke pismenosti i izražajnosti autora, roman „Ljubavna pjesma“ u perspektivi bi mogao biti preveden na engleski i namijenjen turistima koji dolaze u Dalmaciju. Zasićen mirisom mora i borovine, šumom valova i kliktanjem galebova, roman „Ljubavna pjesma“ može funkcionirati i kao romantična dalmatinska razglednica koja komunicira s globalnom publikom. No, glavna tema romana nije samo turistički aspekt već i psihološki jer čitatelje, osobito mlade, upućuje na osluškivanje vlastitih osjećaja i pronalaženje ravnoteže u odnosu prema sebi i prema drugima, osobnom razvoju te pronalasku svog puta/pjesme što je kako navodi i sam autor, u konačnici i najvažnije!

__Sandra Pocrnić Mlakar, profesor psihologije/urednica u nakladništvu