Predstavljanje nove knjige autorice Rosie Kugli „Mali noćni razgovori“

Za odrasle predstavljanje knjige

Dodaj u kalendar

15.11.2023

Početak

18:00

Povezujući književnost i društvenu stvarnost, knjiga “Mali noćni razgovori” poslužit će kao snažan instrument za podizanje svijesti o začaranom krugu zlostavljanja, ali i za osnaživanje žena.

Rosie Kugli prepoznatljiva je po tome što u svojim djelima britko i bez dlake na jeziku progovara o temama koje se prešućuju i guraju pod tepih (alkoholizam i droge, neodgovoran odnos prema zdravlju i spolnosti, zlostavljanje, vršnjačko nasilje, depresija, suicid, mentalno zdravlje itd). Priča koju nam donosi, izranja iz stvarnog života i trauma koje zlostavljana žena mora pretrpjeti no progovara i o tome kako je teško izaći iz kruga nasilja. Vjerojatno ne postoji puno životnih tragedija koje ostavljaju toliko teške posljedice ne samo na ženi, već i u tkivu cijele obitelji.

Ova knjiga snažno je svjedočanstvo o nasilju nad ženama. Kroz književnost, dajem glas žrtvama čineći knjigu živim podsjetnikom na stvarne živote i borbe žena. Osim toga i sama sam bila žrtva nasilja, psihičkog i institucionalnog  zlostavljanja – objašnjava autorica motive pisanja. 

Recezentice knjige dr. Ana Puljak i prof. dr. sc. Danijela Štimac, a urednica Magdalena Mrčela u svojim su se predgovorima osvrnule na važnost obrade teme nasilja: psihičkog, fizičkog i institucionalnog.

Knjiga je ostvarena potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.