Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu – 2. travnja

Za odrasle Predavanje

Dodaj u kalendar

19.4.2024

Početak

18:00

Program organizira Centar za autizam Split uz podršku GKMM-a!!!

25. ožujka. 2024. u 18:00 h

 • Predavanje: „Roditeljstvo i autizam : Poticanje i razvoj igre djeteta”
 • Ph.D. Aleksandra Kardum, SMACCPH Tomatis practitioner level 1/ Centar za Autizam Split

Aleksandra Kardum od 2001. godine radi u Centru za autizam Split kao glazbena terapeutkinja te, posljednjih nekoliko godina, kao predavač na Odsjeku za rani i predškolski odgoj na Filozofskom fakultetu u Splitu. Licencirana je praktičarka Tomatis metode neuroauditivne stimulacije. Doktorica je obiteljske pedagogije, a u fokusu znanstvenog interesa je roditeljstvo u obiteljima koje imaju dijete s poremećajem iz spektra autizma.  Dodatno se educirala u području obiteljskog savjetovanja i psihoterapije. Piše didaktičke pjesmice i dramske tekstove za djecu s autizmom, a 2020. godine objavila je multimedijski priručnik Čekam te ovdje za roditelje i sve one koji rade s djecom koja imaju poremećaje iz spektra autizma i ostale neurorazvojne poremećaje.

27. ožujka 2024. u 18:00 h

 • Predavanje: „Kako ojačati otpornost na stres”
 • Predavačica: Željka Radnić, mag.pedagogije i psihoterapeut, certificirani Wingwave coach, suosnivačica Klupka resursa te kolumnistica na Split Tech Cityju.  

Na predavanju ćeš saznati:

 • što je stres
 • kako stres utječe na tebe, tvoje zdravlje i odnose
 • koji su izvori stresa
 • što je rezilijentnost i njene dimenzije
 • kako (o)jačati rezilijentnost
 • konkretne tehnike za smirivanje u stresnim situacijama

Željka Radnić,mag.pedagogije i psihoterapeut koja se nakon što je diplomirala na Filozofskom fakultetu i stekla iskustvo volontirajući u Dječjem domu, zapošljava u školi, a zatim nastavlja svoje obrazovanje za psihoterapeuta. Danas u Centru Mezzo kroz individualno savjetovanje i psihoterapiju pruža podršku pojedincima na njihovom putu razvoja. Željka je članica Hrvatske komore psihoterapeuta, certificirani Wingwave coach, suosnivačica Klupka resursa te kolumnistica na Split Tech Cityju.  

19. travnja 2024. u 18:00 h

 • Predavanje: „Izazovi spolnog razvoja kod osoba s poremećajima iz spektra autizma”
 • Predavačice: Mateja Vukašinec, mag. rehab. educ., SI pedagog, Sexuality Educator i Iva Kovačić, mag. rehab. educ., SI pedagog

O predavanju:

Kroz svakodnevni rad s osobama s poremećajima iz spektra autizma i njihovim roditeljima vidljivi su probleme i izazove s kojima se svakodnevno susreću u vrijeme puberteta i adolescencije, a vezani su za spolni razvoj. Kroz ovo predavanje cilj nam je približiti temu spolnosti i seksualnosti osoba s poremećajima iz spektra autizma kao područje koje predstavlja integrativni dio života svakog pojedinca. Ova tema dugi niz godina predstavlja svojevrstan tabu kako po pitanju stručnjaka, tako i samih roditelja, tj. obitelji osoba s poremećajima iz spektra autizma. Riječ je o području koje je na državnoj razini dugi niz godina zanemareno i još uvijek ne postoji sustavno provođenje programa koji bi omogućio podršku samim osobama s poremećajima iz spektra autizma i njihovim obiteljima. U cilju što kvalitetnijeg prikaza ove složene teme samo predavanje održati će edukacijske rehabilitatore s višegodišnjim iskustvom u radu upravo na području spolnosti i seksualne edukacije ove populacije. Kroz predavanje, osim teorijskih polazišta, biti će prikazani i praktični primjeri vrijednih alata koji se koriste prilikom poučavanja tema vezanih uz spolni razvoj. Nadalje, sudionici predavanja imati će priliku postaviti pitanja vezano uz ovo područje i dobiti konkretne odgovore, od educiranih stručnjaka s praktičnim iskustvom, na pitanja vezana uz područje spolnosti kao i konkretne smjernice i naputke u cilju rješavanja problema s kojima se svakodnevno susreću. Cilj nam je pružiti podršku u izazovnom području koje je od neizmjerne važnosti kada je riječ o odrastanju i sazrijevanju osoba s poremećajima iz spektra autizma.

Iva Kovačić diplomirala je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te u svom dugogodišnjem radu kao odgajatelj, učitelj te pedagog senzorne integracije implementira kompetencije stečene stručnim usavršavanjem. Svoje znanje iz područja senzorne integracije prema senzorno-integrativnom pristupu SIAT stekla je putem edukacije te supervizije na Akademiji za razvojnu rehabilitaciju. Među završenim edukacijama važno je izdvojiti još i Montessori pedagogiju od 3. do 6. godine, PECS Basic i Advanced Training Workshop, zatim Transitioning from PECS to Speech Generating Devices (SGDs) Workshop te The Pyramid Approach Buliding Functional and Creative Learning Environments u organizaciji Pyramid Educational Consultants koje primjenjuje u svojem svakodnevnom radu. Sudjelovala je na Ljetnim školama asistivne tehnologije u Zadru 2018. godine te Puli 2019. godine te na dvjema konferencijama Animal Assisted Therapy te dugi niz godina uključuje terapijskog psa u rad s djecom s teškoćama u razvoju. 2019. godine sudjelovala je u dokumentarnom filmu „Eugen što želiš“. Vlasnica je Daj5, obrta za poduku i savjetovanje. Nadalje, bila je mentor studentima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u okviru kolegija Senzorna integracija te je stalni gost predavač na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu na odsjeku lnkluzivne edukacije i rehabilitacije u okviru kolegija vezanih uz poremećaje iz spektra autizma.

Mateja Vukašinec diplomirala je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i radi kao stručnjak za asistivnu tehnologiju i senzornu integraciju. Svoje znanje iz područja senzorne integracije stekla je kroz edukacije i superviziju iz područja senzorne integracije u okviru Centra za cjeloživotno obrazovanje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Završila je PECS Basic i Advanced Training Workshop zatim Transitioning from PECS to Speech Generating Devices (SGDs) Workshop te The Pyramid Ap­proach Buliding Functional and Creative Learning Environments u organizaciji Pyramid Educational Consultants te ih primjenjuje u svojem svakodnevnom radu. Sudjelovala je na Ljetnim školama asistivne tehnologije u Zadru 2018. godine te Puli 2019. godine. Završila je američku edukaciji Sexuality Educator and Trainer. Suradnik je u Savjetovalištu za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom a osim toga je i vanjski suradnik u Kabinetu za edukacijsko-rehabilitacijsku podršku u okviru Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Nadalje, bila je mentor studentima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u okviru kolegija Senzorna integracija te je stalni gost predavač na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu na odsjeku lnkluzivne edukacije i rehabilitacije u okviru kolegija vezanih uz poremećaje iz spektra autizma. Također, sudjelovala je u razvoju novog inovativnog proizvoda SENcastle.