MHK ’23. Disku(r)sija: Joël Vernet i Jurica Pavičić

Za odrasle Disku(r)sija književni razgovor

Dodaj u kalendar

13.11.2023

Početak

18:30

Gosti se susreću s lokalnom publikom putem književnih tribina “Disku(r)sija”, koje povezuju domaće i inozemne autore te promiču međunarodno kulturno povezivanje

Ovomjesečna Disku(r)sija održat će se u ponedjeljak, 13. studenoga 2023., s početkom u 18:30 sati u poetsko-glazbenom odjelu Dalmatina Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, na adresi Zagrebačka 4. Tom će se prilikom publici predstaviti dva nagrađivana autora: ovomjesečni rezidencijalni gost, francuski spisatelj JOËL VERNET, i kao predstavnik domaće književne scene splitski spisatelj JURICA PAVIČIĆ. Voditeljica Disku(r)sije je književna prevoditeljica i promotorica Patricija Horvat.

Joël Vernet boravio je 2022. u Zagrebu kao rezidencijalni gost Društva hrvatskih književnih prevodilaca i tom je prilikom pisao zapise o putovanju Hrvatskom i Balkanom („Iverje izvana“) te će sa splitskom publikom podijeliti dojmove o tom putovanju i pročitati dijelove tih zapisa, koji su i prevedeni na Hrvatski.

Jurica Pavičić, koji je za roman „Crvena voda“ dobio čak šest književnih nagrada u Francuskoj, govorit će nam pak o svojem iskustvu Francuske, tamošnje književne scene i književnog tržišta. U razgovoru će biti riječi i o drugim autorima bliskim temama, a doznat ćemo i na čemu trenutačno rade i kakvi su im i književni i životni planovi.

Osiguran je konsekutivni prijevod na hrvatski jezik.

JOËL VERNET rođen je u francuskoj regiji Margeride, u malom selu na rubu departmana Haute-Loire i Lozère. Od 1975. godine putuje diljem svijeta, uključujući Afriku, gdje najčešće boravi u Maliju. Dvije godine živio je u Alepu u Siriji. Pišući brojna djela objavljena kod izdavača Lettres Vives, Fata Morgana, Le Temps qu’il fait, L’Escampette, La Rumeur libre, razvija osebujan stil na razmeđu poezije i putopisa. U svojim knjigama slavi sićušno i golemo, blisko i udaljeno. Posljednjih dvadesetak godina živi u sićušnom selu, ne kako bi se udaljio od svijeta, već kako bi mu bio bliže. Surađuje s brojnim slikarima i fotografima. Godine 2021. francuska Akademija dodjeljuje mu nagradu Heredia za poeziju, za knjigu „Zaborav je mrlja na nebu“ (L’oubli est une tache dans le ciel).

JURICA PAVIČIĆ rođen je 1965. u Splitu, gdje i danas živi. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina, a od 2000. novinar je i kolumnist Jutarnjeg lista. Dobitnik je brojnih važnih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Autor je i više publicističkih knjiga. Kao književnik debitirao je romanom ˝Ovce od gipsa˝, po kojem je snimljen i film u režiji Vinka Brešana. Uslijedili su romani ˝Nedjeljni prijatelj˝, ˝Minuta 88˝, ˝Kuća njene majke˝, ˝Crvenkapica˝, ˝Žena s drugog kata˝, ˝Crvena voda˝, ˝Prometejev sin˝ i ˝Mater Dolorosa˝. Objavio je i zbirke priča ˝Patrola na cesti˝, ˝Brod u dvorištu˝ i ˝Skupljač zmija˝. Kratke priče i romani prevedeni su mu na više jezika. Roman ˝Crvena voda˝, osim što je nagrađen u Hrvatskoj, doživio je iznimnu recepciju u Francuskoj, gdje je osvojio šest nagrada, među kojima su Grand Prix de Littérature Policière i Le Point du Polar européen.

Disku(r)siju podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split i međunarodna mreža Traduki.

Splitska udruga KURS već petnaestak godina organizira program „Writers in Residence Marko Marulić”, u sklopu kojeg omogućuje inozemnim umjetnicima – prije svega piscima, ali i prevoditeljima i vizualnim umjetnicima – jednomjesečni rezidencijalni boravak u Splitu. Pritom se svaka rezidencijalna gošća odnosno gost predstave lokalnoj publici u tradicionalnom programu književnih tribina Disku(r)sija, u kojem se osim inozemnih predstavljaju i domaći autori i autorice, kao vid međunarodnog kulturnog povezivanja.