Književna tribina Poezija na katu – Jezik i zavičaj

Za odrasle Književna tribina Knjižnica Dalmatina

Dodaj u kalendar

16.3.2024

Početak

19:00

Lokacija

Književna tribina će kroz razgovor s autoricama i autorima predstavljati suvremeno pjesništvo!!!

Poezija na katu povremeni je program u kojem predstavljamo suvremeno pjesništvo. Od ove godine program se odvija u Zavičajnoj kući Gradske knjižnice Marka Marulića, uz potporu Ministarstva kulture i novih medija i u suradnji s Glazbenim odjelom Umjetničke akademije u Splitu.

  • Gost: Miroslav Kirin
  • Glazbeni gost: Borna Kosec (klarinet)
  • Voditeljica: Nada Topić

DVA

Baš je krasno proljeće

A kad tamo odnekud proleti sjekira

Presječe proljeće na dva

Jedno odlijeće put neba

Drugo nekamo šepajući

U mrak čisti ode

(M. Kirin, Lirka, 2018.)

Jezik i zavičaj dvije su odrednice koje povezujemo uz književni i prevodilački rad Miroslava Kirina, prvog ovogodišnjeg gosta u Poeziji na katu. Njegova knjiga zapisa Babanija nagrađena je književnom nagradom „Fran Galović“ 2022. godine koja se dodjeljuje za najbolje književno djelo hrvatskih pisaca na temu zavičaja (i/ili identiteta), a s Borisom Vrgom je potaknut stradanjem područja Banije u razornom potresu priredio i 2021. godine objavio Banijsku književnu antologiju, koja donosi izbor poezije i proze tridesetak autora vezanih uz ovo područje. U njegovom izboru i prijevodu odnedavno imamo priliku čitati suvremene kineske pjesnike (Nezavršeno putovanje – čitanka iz suvremene kineske poezije, 2022.) kao i poeziju jedne od najznačajnijih suvremenih pjesnikinja, Kanađanke Anne Carson (Razstvaranje, 2023.). U kakvoj su vezi jezik i zavičaj, ima li zavičaja izvan jezik, što se događa s poezijom kad prelazi iz jednog jezika u drugi (i treći), samo su neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati.

U glazbenom dijelu programa predstavit će nam se klarinetist Borna Kosec, student 4. godine Umjetničke akademije u Splitu koji će izvesti Mikrosonatu A. Obradovića

  • Preludij
  • Nenia (Arietta)
  • Fughetta

Projekt se provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija RH!