Izložba Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

Za odrasle izložba

Dodaj u kalendar

31.5.2023 - 10.6.2023

Otvorenje izložbe je u srijedu 31. Svibnja u 18:30 h u atriju Središnje knjižnice

Diplomski studio 1 se sukladno nastavnom programu studija arhitekture bavi graditeljskim nasljeđem ovog područja, odnosno implementacijom “novog” u postojeće. Interpolacija suvremenog u zatečeni slojeviti kontekst je tema koja se obraduje u prvom semestru diplomskog studija arhitekture i urbanizma.

Ovaj kontekst je slojevit. Osim graditeljskog nasjeda u fizičkom smislu, kolegij analizira i socijalni, kulturološki, sub-kulturni, tehnološki kontekst kao sastavne elemente iskustva arhitekture i urbanog konteksta.

U akademskoj godini 22/23 zadatak je bio blok unutar bedema Priuli, odnosno istočna zona na sjevernoj strani Marmontove ulice.

Studenti su trebali programirati muzej te ga interpolirati u zadani obuhvat. Prethodno su trebali napraviti urbanističko-arhitektonsku analizu sire i uze zone obuhvata, valorizirati zatečenu gradnju, te donijeti odluku sto se zadržava/rekonstruira/ prenamjenjuje, odnosno sto se rusi.

Paralelno s ovim procesom, studenti su programirali specifični muzej. Svaki student je morao definirati tip muzeja odnosno postava. Sam program je morao reflektirati pitanje sto muzej znaci u 21. stoljecu i kako se uklapa u duh vremena (socijalni, tehnološki, kulturološki).

U interakciji ova dva elementa, urbanističko-arhitektonskog konteksta i muzejskog programa, studenti su trebali kreirati arhitektonsko rješenje predmetnog bloka.

Poticala se potpuna sloboda razmišljanja i djelovanja. Svaki prijedlog je bio sustavno analiziran te se poticalo inovativno (radikalno) razmišljanje, kao i propitivanje prethodno definiranih postavki i pristupa ovakvom zadatku i lokaciji.

Rješenja koja su studenti tijekom semestra predložili su širokog raspona promišljanja elemenata programa, konteksta i njihove interakcije.

Od radikalnih prijedloga koja problematiziraju tehnologiju i duh vremena, do suptilnih (minimalnih) interpolacija volumena koja s postojećima cine usklađenu kompoziciju. Od programski hibridnih rješenja do inovativnih rješenja muzeja u 21 stoljeću u kontekstu sveopće digitalizacije i virtualnog.

Na kraju se zahvaljujem svim studentima na iznimnom trudu i strasti koju su iskazali u radu na ovom zadatku i rješenjima koja su stvorili tijekom semestra. Ova izložba prikazuje krajnji rezultat u koji su ugrađene, dileme, izazovi donošenja projektantskih odluka, neprospavane noći, frustracije i sreca kada se osjeti negdje duboko u sebi da je „to to“.

__Neno Kezic