Disku(r)sija: VITOMIRKA TREBOVAC I IRENA DELONGA NEŠIĆ

Za odrasle Književna večer

Dodaj u kalendar

7.6.2023

Početak

18:30

Mjesta

25

Splitska udruga KURS već petnaestak godina organizira program „Writers in Residence Marko Marulić”, u sklopu kojeg omogućuje inozemnim umjetnicima – prije svega piscima, ali i prevoditeljima i vizualnim umjetnicima – jednomjesečni rezidencijalni boravak u Splitu.

Pritom se svaka rezidencijalna gošća odnosno gost predstave lokalnoj publici u tradicionalnom programu književnih tribina Disku(r)sija, u kojem se osim inozemnih predstavljaju i domaći autori i autorice, kao vid međunarodnog kulturnog povezivanja.

Ovomjesečna Disku(r)sija održat će se u srijedu, 7. lipnja 2023., s početkom u 18:30 sati u poetsko-glazbenom odjelu Dalmatina Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, na adresi Zagrebačka 4. Tom će se prilikom publici predstaviti dvije nagrađivane pjesnikinje: ovomjesečna rezidencijalna gošća VITOMIRKA TREBOVAC i predstavnica domaćih pjesničkih snaga IRENA DELONGA NEŠIĆ. Voditeljica Disku(r)sije je književna prevoditeljica i promotorica Patricija Horvat.

Osim čitanja pjesama, autorice će govoriti o svojem radu i pjesničkim scenama u Hrvatskoj i Srbiji, o regionalnoj suradnji i poeziji koja ne poznaje granice, o pjesničkim okupljanjima, popularizaciji pjesništva, radionicama pisanja, književnim rezidencijama i drugim temama.

VITOMIRKA TREBOVAC rođena je 1980. u Novom Sadu, gdje je završila Filozofski fakultet. Dosad je objavila četiri knjige poezije: „Plavo u boji“ (Škart, Beograd, 2011.), „Sve drveće, sva deca i svi bicikli u meni“ (LOM, Beograd, 2017.), „Dani punog meseca” (LOM, Beograd, 2020.) i „Dovoljno je malo sunca” (LOM, Beograd, 2023.). Njezin je izdavač (LOM, Beograd) svrstava uz bok svojih najpopularnijih pjesnika i pjesnikinja: Milene Marković i Marka Tomaša. Suvlasnica je knjižare Bulevar Books i urednica u izdavačkom centru Bulevar  u Novom Sadu.

IRENA DELONGA NEŠIĆ rođena je 1984. u Sinju. Diplomirala je anglistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Splitu. Dobitnica je nagrade Goran za mlade pjesnike 2010. za zbirku „Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti“. Nekoliko je godina moderirala pjesničke večeri Rječilište u Splitu i vodila radionice kreativnog pisanja. Živi i radi u Sinju.

Disku(r)siju podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split i međunarodna mreža Traduki.