Disku(r)sija: Ardian-Christian Kyçyku i Jasen Boko

Za mlade Za odrasle Književna večer

Dodaj u kalendar

13.5.2024

Početak

18:00

Lokacija

Gosti se susreću s lokalnom publikom putem književnih tribina “Disku(r)sija”, koje povezuju domaće i inozemne autore te promiču međunarodno kulturno povezivanje

Splitska udruga KURS već petnaestak godina organizira program „Writers in Residence Marko Marulić”, u sklopu kojeg omogućuje inozemnim umjetnicima – prije svega piscima, ali i prevoditeljima i vizualnim umjetnicima – jednomjesečni rezidencijalni boravak u Splitu. Pritom se svaka rezidencijalna gošća odnosno gost predstave lokalnoj publici u tradicionalnom programu književnih tribina Disku(r)sija, u kojem se osim inozemnih predstavljaju i domaći autori i autorice, kao vid međunarodnog kulturnog povezivanja.

Ovomjesečna Disku(r)sija održat će se u ponedjeljak, 13. svibnja 2024., s početkom u 18:00 sati, u Knjižnici Dalmatina Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu na adresi Zagrebačka ul. 4. Tom će se prilikom publici predstaviti ovomjesečni rezidencijalni gost, albanski autor ARDIAN-CHRISTIAN KYÇYKU i, kao predstavnik domaće književne scene, JASEN BOKO.

Voditeljica Disku(r)sije književna je prevoditeljica i promotorica Patricija Horvat.

Osiguran je konsekutivni prijevod na hrvatski jezik.

ARDIAN-CHRISTIAN KYÇYKU rođen je u Pogradecu u Albaniji, ali već dugi niz godina živi i radi u Rumunjskoj. Doktorirao je komparativnu i svjetsku književnost. Autor je brojnih knjiga – romana, kratkih priča, dramskih tekstova, scenarija, znanstvenih studija, eseja, antologija – te prevoditelj. Radi kao sveučilišni profesor na Sveučilištu u Bukureštu, gdje je između 2008. i 2020. bio rektor i dekan.

JASEN BOKO rođen je u Splitu a diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost. Danas samostalni umjetnik, u prošlosti je radio kao dramaturg, urednik, novinar, kritičar, ravnatelj Drame splitskog HNK, producent… Dramski tekstovi igrani su mu u dvadesetak kazališta. Za dramske i prozne tekstove nagrađen je s nekoliko važnih nagrada. Objavio je ukupno 11 knjiga, od kojih su najpopularniji njegovi jedinstveni putopisi.

Disku(r)siju podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split i međunarodna mreža Traduki.