Disku(r)sija: Anja Kampmann i Tea Tulić

Za odrasle Disku(r)sija tribina

Dodaj u kalendar

12.10.2023

Početak

18:30

Lokacija

Splitska udruga KURS već petnaestak godina organizira program „Writers in Residence Marko Marulić”, u sklopu kojeg omogućuje inozemnim umjetnicima – prije svega piscima, ali i prevoditeljima i vizualnim umjetnicima – jednomjesečni rezidencijalni boravak u Splitu.

Pritom se svaka rezidencijalna gošća odnosno gost predstave lokalnoj publici u tradicionalnom programu književnih tribina Disku(r)sija, u kojem se osim inozemnih predstavljaju i domaći autori i autorice, kao vid međunarodnog kulturnog povezivanja.

Ovomjesečna Disku(r)sija održat će se u četvrtak, 12. listopada 2023., s početkom u 18:30 sati u poetsko-glazbenom odjelu Dalmatina Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, na adresi Zagrebačka 4. Tom će se prilikom publici predstaviti dvije nagrađivane autorice: ovomjesečna rezidencijalna gošća, njemačka spisateljica ANJA KAMPMANN, i kao predstavnica domaće književne scene riječka spisateljica TEA TULIĆ. Voditeljica Disku(r)sije je književna prevoditeljica i promotorica Patricija Horvat, koja je prevela roman Anje Kampmann „Duboke se vode dižu“ (Hena com, 2022.) na hrvatski jezik.

Osim što će predstaviti publici svoja djela i čitati ulomke iz njih, autorice će govoriti o isprepletanju poezije i proze, o razumu i osjećajima, o portretiranju intimne strane muških likova, o šturom, sažetom jeziku u odnosu na meandrični, razvedeni, o položaju spisateljica i statusu književnosti u Hrvatskoj i Njemačkoj te drugim povezanim temama.

Osiguran je konsekutivni prijevod na hrvatski jezik.

ANJA KAMPMANN (Hamburg, 1983.) njemačka je pjesnikinja i prozaistica. Studirala je na Sveučilištu u Hamburgu i na Njemačkom institutu za književnost u Leipzigu. Na književnom se polju predstavila poezijom objavljivanom u različitim njemačkim publikacijama. Dosad su joj izašle dvije pjesničke knjige, Proben von Stein und Licht (2016.) i Der Hund ist immer hungrig (2021.), a za pjesnički je rad primila i nagradu „Rainer-Malkowski“, koju dodjeljuje Bavarska akademija umjetnosti. Na hrvatski je u izdanju nakladničke kuće Hena com preveden njezin prvi i dosad jedini roman Duboke se vode dižu (Wie hoch die Wasser steigen), koji joj je donio ugledne nagrade „Lessing-Preis“ i „Mara-Cassens-Preis“ u Njemačkoj te nominaciju za „National Book Award“ u SAD-u. Živi i radi u Leipzigu.

TEA TULIĆ rođena je u Rijeci. Prozu objavljuje u raznim domaćim i inozemnim književnim časopisima. Godine 2011. osvojila je nagradu „Prozak“, na temelju koje je objavila knjigu Kosa posvuda (2011.), poslije objavljenu i u Srbiji, Italiji, Makedoniji i Velikoj Britaniji. Engleski prijevod našao se u polufinalu za nagrade European Bank for Reconstruction and Development Literature Prize i Warwick Prize for Woman in Translation 2018. godine. Članica je žirija međunarodnog književnog natječaja „Lapis Histriae“ te neformalne riječke književne skupine RiLit. U suradnji s Enverom Krivcem i glazbenim kolektivom Japanski Premijeri objavila je spoken word album Albumče (2014.).

Objavila je i knjigu poetske proze Maksimum jata (2017.), a nedavno joj je izašao roman Strvinari starog svijeta (OceanMore, 2023.), o kojem će govoriti u Disku(r)siji.

Disku(r)siju podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split i međunarodna mreža Traduki.