Bečka kavana – gost Vladimir Vertlib

Za odrasle Književna večer

Dodaj u kalendar

8.5.2024

Početak

19:00

Lokacija

Bečka kavana ima za cilj približavanje strane književnosti široj publici, kroz razgovore s književnicima i prevoditeljima.

SpLitera vas poziva na književno događanje Bečka kavana”, na kojoj gostuje austrijski pisac Vladimir Vertlib s kojim će o njegovom autorskom radu i romanu “Zebra u ratu”, razgovarati moderatorica Vilma Benković, uz simultano i konsekutivno prevođenje Stjepanke Pranjković.

Jedan od važnih ciljeva projekta “Bečka kavana” je poticanje čitanja i promocija književnosti, ne samo u Splitu kao centru, već i u manjim mjestima splitskog okruženja, koja nemaju priliku susretati se sa značajim suvremenim autoricama i autorima.

Vladimir Vertlib / Beč (Austrija)
Dobitnik je brojnih književnih nagrada poput Nagrade „Anton Wildgans“ i stipendije “Adalbert von Chamisso”. Njegov roman Lucia Binar i ruska duša bio je na popisu nominiranih za “Njemačku književnu nagradu”, a 2023. dodijeljena mu je “Nagrada grada Beča” za umjetnički i znanstveni rad.

Rođen 1966. u Lenjingradu (Rusija). U dobi od 5 godina emigrirao je sa svojim roditeljima u Izrael. Obiteljska migracijska odiseja nastavila se preseljenjem u Austriju, Italiju, Nizozemsku, zatim u Izrael, a 1976. – vraćaju se u Beč. 1980. Vertlib i njegovi roditelji emigrirali su u Sjedinjene Američke Države, da bi ih nakon godinu dana deportirali natrag u Europu, pa se obitelj konačno nastanila ponovo u Beču.

Vladimir Vertlib postao je austrijski državljanin 1986., studirao je ekonomiju na Sveučilištu u Beču, a zatim se zaposlio kao slobodni suradnik za japansku novinsku agenciju, pa kao statističar u osiguravajućoj kući te kao analitičar u banci. Kao alternativu obveznom vojnom roku u Austriji, odslužio je civilni rok u gerijatrijskom dnevnom boravku. Od 1993. radi kao slobodni pisac, sociolog i prevoditelj. Njegova djela, koja za teme imaju migracije, judaizam i identitete, prevedena su na ruski, češki, slovenski i talijanski.

Zebra u ratu  (Zebra im Krieg

Vladimir Vertlib uspio je u romanu “Zebra u ratu” pričom o Paulu Sarianidisu, koja se zasniva na istinitu događaju, vrhunskom ironijom, ali ipak uvijek blagonaklono i humano zaviriti u ljudske i političke ponore. Razotrivajući posvemašnju korupciju, nacionalizam i opće ludilo koje je zahvatilo ljude zbog svakodnevnih ratnih stradanja, Vertlibova parabola naglašava apsurdnost i besmislenost rata te kapitulaciju suvremene politike.

… Paul sa svojom obitelji živi u ratom opustošenu istočnoeuropskom gradu na moru. Kada ostane bez posla, sve se dublje zakopava u puste rasprave koje se rasplamsavaju na društvenim mrežama. Brižan otac i ljuti internetski ratnik: Paul je oboje, a kada ga javno ponize na internetu, bori se za svoje dostojanstvo, obitelj i – za svoj život.