Lokacija: Središnja knjižnica / Čitaonica tiska
ODRASLI

Živa knjižnica u GKMM-u

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica – čitatelji/ce dođu i „posude“ knjigu na neko ograničeno vrijeme, a jedna razlika ipak postoji. Naime, žive knjige su ljudi s nesvakidašnjima pričama i životnim iskustvima, odnosno pripadnici i pripadnice manjinskih i/ili društvenih skupina koje su vrlo često diskriminirane ili stigmatizirane, a s kojima većina od nas nikad nije imala mogućnost popričati ili ih upoznati.

U Živoj knjižnici čitatelji, nadolazećeg utorka od 13 h – 17 h u čitaonici tiska Gradske knjižnice Marka Marulića, vi - čitatelji  i čitateljice,  pomoću Kataloga živih knjiga moći će odabrati i ‘posuditi’ živu knjigu na ograničeno vrijeme te je nakon čitanja (razgovora koji traje do 25 minuta uz mogućnost produženja od 5 minuta) ‘vratiti na policu knjižnice’.

U ovoj Živoj knjižnici moći ćete poslušati priče živih knjiga koje vam stižu većinom iz Dubrovnika te ćete moći zaviriti u neka zaboravljena vremena budući je veći dio ‘građe’ pripadnika/ca zlatnog doba – neki od njih su svojim rukama izrađivali predmete neprocjenjive vrijednosti, a danas bismo im se na cesti možda i narugali. E upravo tome služi Živa knjižnica  -  metoda nastala na tragičnom događaju u Danskoj i metoda zamišljena da se ustrajno bori s predrasudama, a poljedično onda i diskriminacijom u našem društvom.

Živa knjižnica širi horizonte ali I srca nas koji čitaju. Za više informacija zazovite 091/9511009 ili se javite na ziva.knjiznica.bonsai@gmail.com, a ako želite saznati nešto više o Živoj knjižnici posjetite poveznicu https://exyull.wordpress.com/video-gallery/ i svakako navratite u Gradsku Knjižnicu Marka Marulića u utorak 28. rujna od 13 do 17 sati.

Živa knjižnica dio je projekta UJEDINJENE GENERACIJE udruge Centar za karijere mladih Dubrovnik kojim se gradi međugeneracijski most između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga, a cilj mu je smanjiti rizik od socijalne isključenosti i poboljšanje svakodnevnog života krajnjih korisnika. Projektom se potiče aktivno uključivanje umirovljenika u društveni život zajednice, osnaživanje i educiranje lokalnih udruga za rad s krajnjim korisnicima te provedbu inovativnih, edukativnih, rekreativnih i zabavnih aktivnosti u ovom području.