Lokacija: Središnja knjižnica /
DJECA

Ljetne radionice 2021.

Radionice

Zbog ograničenog broja polaznika, obavezna je prijava na: 685-020,  685-022, sredisnjica-djecji@gkmm.hr ili osobno, na Odjelu za djecu i mlade u Središnjoj knjižnici, Slobode 2.
Polaznici ljetnih radionica moraju biti članovi GKMM!
 
ŠKOLE GITARE NA BAZI SLUHA
UZRAST: od 8 do 18 godina
VRIJEME ODRŽAVANJA: svakim radnim danom od 14:00 do 14:45
VODITELJ: Damir Mimica
GKMM i udruga Glazbene niti ljubavi i ovo ljeto organiziraju besplatne početne tečajeve škole gitare na bazi sluha, pod geslom “Glazba dostupna svima”.
Radionice su namijenjene djeci i mladima koji nisu nikada svirali gitaru i koji prethodnih godina nisu pohađali ove besplatne radionice. Polaznici trebaju uplatiti 10,00 kn za troškove kopiranja, te ponijeti bilježnicu i olovku. Sve dodatne informacije dogovorit ćemo na roditeljskom sastanku kojeg ćemo organizira pola sata prije početka rada svake grupe. 
Prijaviti se mogu djeca i mladi u dobi od 8 do 18 godina i poželjno je da budu početnici. Radi se u grupama do 6 polaznika i svaki početni tečaj učenja osnova sviranja gitare na bazi sluha traje po dva tjedna, ukupno 10 sati po 45 min.
1. grupa 28. 6. –  09. 7 .2021.
2. grupa 12. 7. –  23. 7. 2021.
3. grupa 09. 8. –  20. 8. 2021.
4. grupa 23. 8. –  03. 9. 2021.
 
MALA ČAROBNA ČITAONICA- PRIČE I BAJKE ZA DJECU
UZRAST: 4+
VRIJEME ODRŽAVANJA: utorkom u 19:00 
VODITELJICE: knjižničarke Odjela za djecu i mlade i gosti 
Radionica čitanja za djecu s ciljem poticanja čitalačkih navika i pridonošenja stvaranju afirmativnog odnosa prema književnosti od najranije dobi.
 
LIKOVNE RADIONICE KRISTINE UVODIĆ
UZRAST: 5+
VRIJEME ODRŽAVANJA: 05.07.,06.07.,12.07.,13.07. u 18:00
VODITELJ: Kristina Uvodić, odgojiteljica
Serijal od tri likovne radionice kombiniranih tehnika:
1. radionica: „Mali dućan“   05.07. u 18:00
2. radionica: „Mačke naglavačke“  06.07.u 18:00
3. radionica: „Kukci“ 12. i 13.07 u 18:00
 
KREATIVNO PISANJE
UZRAST: 8+
VRIJEME ODRŽAVANJA: 05.-07.07. u 18:00, 08. i 09.07. u 9:00
VODITELJ: Jasmina Žiljak, pripovjedačica, dramska pedagoginja, dipl. učiteljica
Polaznici radionice razvijat će pismeno i usmeno jezično izražavanje, čitateljsku kulturu, kreativnost, bogatiti rječnik, ali se i upoznati s najljepšim hrvatskim pričama i bajkama koje su dio naše hrvatske nematerijalne kulturne baštine. 
Radionice vodi Jasmina Žiljak Ilinčić- pripovjedačica, dramska pedagoginja, dipl. učiteljica i dobitnica Prve nagrade za najljepšu bajku na Festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu, 2019.god.
 
ZDRAVA HRANA
UZRAST: 4+
VRIJEME ODRŽAVANJA:  1. radionica: 19.07. u 18:00
                                                2. radionica: 23.08. u 18:00
VODITELJ: PETRA VUKOREPA, mag. nut.
Pravilna prehrana je tema čiju važnost djeca trebaju upoznati u najranijoj dobi jer je od presudne važnosti za njihov rast i razvoj. Radionicama o zdravoj hrani nastojimo djeci prezentirati važnost poželjnih i nepoželjnih namirnica. Osim važnosti samih namirnica, djecu se kroz igru uči i o važnosti doručka kao izvora energije, kombiniranje namirnica za pojedine obroke, skupine namirnica, principi zdrave piramide, slikoviti prikaz "zdravog tanjura", razvrstavanje poželjnih i nepoželjnih namirnica. Provođenje radionica doprinosi očuvanju i unapređenju zdravlja djece kroz stjecanje potrebnih znanja o pravilnoj prehrani, usvajanja načina i oblika ponašanja usmjerenih prema temeljima pravilne prehrane.
 
PUSTOLOVINE TIZI ENILI: EKSPERIMENT promocija romana Damira Hoyke
UZRAST: 7+
VRIJEME ODRŽAVANJA: 25. lipnja u 19:00
Pustolovine Tizi Enili je roman u nastavcima za čitatelje od 7-18 godina, ali pisan na način da bude zanimljiv svima, posebice njihovim obiteljima i edukatorima. Koncept je takav da čitatelj putem napete i zabavne akcijske fabule pune preokreta, spontano dolazi do znanja, metoda učenja i poticaja na razvoj svojih sposobnosti. Roman 'Eksperiment' prvi je dio planirane serije. 
Kako bismo imali što zanimljiviju promociju u koju će biti uključena  i publika (na samoj promociji roman neće biti moguće kupiti), predlažemo da zainteresirani knjigu pročitaju  unaprijed. Opis romana i kako ga nabaviti pročitajte na http://www.hoyka.com/pustolovine-tizi-enili
 
IZRADI SVOG ROBOTA
UZRAST: 10+
VRIJEME ODRŽAVANJA: 28.06.-02.07. u 14:00
VODITELJ: Nataša Prkić, mag.bibl.
Kreativna radionica zabavnih projekata izrade robota reciklažom predmeta za svakodnevnu uporabu. Polaznici će naučiti promatrati otpad na drugačiji način što će im izoštriti maštu i omogućiti im da otkriju drugačiju uporabu od one izvorne.
Cilj radionice je stvarati i ujedno se zabavljati oblikujući jedinstvene i neponovljive igračke od materijala koji su svima dostupni.
 
RADIONICA LEGO ROBOTIKE
UZRAST: 7+
VRIJEME ODRŽAVANJA: 1.  grupa 28.06-30.6. u 17:00
                                               2.  grupa 26.07.-28.7 u 17:00
VODITELJICA: Petra Vicković, mag.bibl.
LEGO robotičke radionice tijekom kojih će se u opuštenoj atmosferi i malim grupama mali budući znanstvenici moći kreativno izraziti uz LEGO kockice i edukativni model EV3 Mindstorms robota.
     
NAPRAVI SVOJU SLIKOVNICU
UZRAST: 10+
VRIJEME ODRŽAVANJA: 26.07.-30.07. u 14:00
VODITELJ: Nataša Prkić, mag.bibl.
Napiši priču, ilustriraj je i izradi svoju vlastitu slikovnicu.
Predviđene aktivnosti pomoći će u razumijevanju i vrednovanju vlastitih napora, otkrivanju stvaralačkog potencijala i zadovoljstva koje osjećamo kada nešto napravimo vlastitim rukama.
 
CATAN
UZRAST:  10 +
VRIJEME ODRŽAVANJA: 19.- 23.07. pon., uto. i sri.18.30 - 19.30, čet. i pet. 13.00 - 14.00
VODITELJICA: Helena Bužančić, mag.bibl.
Za ljubitelje društvenih igara ovo ljeto ćemo organizirati natjecanje u Catanu. Strateški gradeći naselja, gradove i ceste možda baš vi budete uspješniji od drugih i pobijedite. 
Prijaviti se mogu djeca i mladi koji znaju igrati Catan. 
 
MICRO:BIT/ BOSON radionica početničkog programiranja za djecu
UZRAST: 10+
VRIJEME ODRŽAVANJA: pon., sri. 18:30, pet. 12:30 (05.7.-17.07.)
VODITELJICE: Nikolina Kusić mag.bibl i Helena Bužančić, mag.bibl.
Programiranje se uči uz pomoć micro:bit tiskane pločice koja je dizajnirana za lakše učenje. Broj djece je ograničen količinom kompjutera u računalnoj učionici. 
Radionica traje dva tjedna počevši od 05.7. 
 
ZNANSTVENA ZABAVLJAONICA
UZRAST: 5+
VRIJEME ODRŽAVANJA: 16.-20.08. u 14:00
VODITELJICA: Danijela Tomaša, mag.bibl.
Znanstvena zabavljaonica ili jednostavnije rečeno – pokusi, zabavna je radionica za djecu od 5 – 9 godina u kojoj će djeca nesvjesno upoznati zakonitosti ozbiljne fizike i kemije. 
 
TOMBOLA
UZRAST: djeca i mladi, roditelji, bake i djedovi
VRIJEME ODRŽAVANJA: svake srijede u kolovozu u 19:00
VODITELJICA: Danijela Tomaša, mag.bibl.
Jednostavna društvena igra kojom ćemo upotpuniti vruća ljetna popodneva tijekom mjeseca kolovoza. Dođi, zaigraj i osvoji nagrade! 
 
MORSKE LIKOVNE RADIONICE
UZRAST: 5+
VRIJEME ODRŽAVANJA: četvrtkom u 10:00 tijekom kolovoza
VODITELJICA: Petra Vicković, mag.bibl.
Djeca se na radionicama upoznaju  s raznim umjetničkim tehnikama. Kutiju od jaja pretvorit ćemo u mali morski svijet ispunjen školjkama i kamenčićima, akvarij ćemo napraviti od papira i konca, a morske brodiće od recikliranog materijala. Radionica je osmišljena tako da potiče ekološku osviještenost, vizualizaciju i razvoj mašte. Svaki je rad zaseban i originalan te prilagođen pojedinim uzrastima. Cilj radionica je razvijanje kreativnosti i poticanje u izražavanju vlastitih ideja. Uz kreativan rad cilj je edukacija djece i širenje svijesti o suživotu s prirodom te važnost zaštite okoliša.  
 
LIKOVNE RADIONICE UDRUGE EMANUEL VIDOVIĆ
UZRAST: 5+
VRIJEME ODRŽAVANJA: 14.07. i 11.08. u 18:00
VODITELJICE: Udruga Emanuel Vidović: Jadranka Ninčević i Cvjetana Bazina Periša
Dvije jednokratne likovne radionice za djecu u kombiniranoj tehnici.
 
MALA ŠKOLA ŠAHA ZA OSNOVNOŠKOLCE
UZRAST: 7+
VRIJEME ODRŽAVANJA: od 10. do 17. kolovoza
VODITELJ: Vladimir Cvetnić, međunarodni šahovski trener FIDE
Kroz didaktički program šahovske radionice pod mentorstvom međunarodnog šahovskog trenera FIDE Vladimira Cvetnića polaznici će teorijski i praktično po sljedećem rasporedu obrađivati sljedeće teme: Povijest šaha, Upoznavanje šahovnice, Pješak, Skakač, Lovac, Top, Dama, Kralj te Cilj šahovske igre – obrana od šaha, mat, pat. 
 
RADIONICA 3D PRINTANJA
UZRAST: 9+
VRIJEME ODRŽAVANJA: 1. grupa: 9.-11.-13. 08. pon., sri. 18:30, pet. 12:30 
2. grupa: 23.-25.-27. 8. pon., sri. 18:30, pet. 12:30 
VODITELJI: Maruška Nardelli, mag.bibl. i  Katarina Sovulj, mag.bibl.
3D printanje je vrlo jednostavan način da se u kratkom vremenu izradi neki predmet kojeg smo prije toga osmislili u posebnom programu na računalu. Glavna prednost 3D printanja je njegova brzina i jednostavnost, ali i mogućnost izrade predmeta od kombinacije različitih materijala.
Cilj je radionica naučiti kako 3D tehnologiju možemo primijeniti u današnjem svijetu, te se na konkretnim primjerima upoznati sa svijetom 3D modeliranja i ispisa modela na 3D printeru.
 
CARCASSONNE- natjecanje u strateškoj igri
UZRAST: 8+
TERMINI: 3.,10.,17.,18.,24. 08. / 17:30 sati
FINALE: 31. kolovoza / 17:30 sati
VODITELJ: Katarina Sovulj, mag.bibl.
Carcassonne je strateška igra u kojoj igrači postavljaju pločice sa  srednjovjekovnim krajolikom. Na pločici se može nalaziti cesta, grad, pašnjak, samostan ili kombinacija navedenog, a moraju se postaviti tako da navedeni elementi budu spojeni. Kada postavi pločicu, igrač odlučuje hoće li postaviti svoju figuricu na odabrano područje. Na kraju slijedi bodovanje u kojem postavljene figure donose vlasnicima bodove.
Zanimljiva je činjenica da je dizajn igre inspiriran stvarnim gradom-utvrdom smještenim na jugu Francuske, čije ime igra i nosi.
Maksimalan broj igrača po igri: 5 (sveukupno 25 djece, u finalu se natječu pobjednici prethodnih turnira)
Po jedno dijete se može prijaviti na jedan od predviđenih pet termina, a u finalu igre koje će se održati 31. kolovoza, natjecat će se pobjednici prethodnih turnira.