Lokacija: Središnja knjižnica / dvorana 1
ODRASLI

Disku(r)sija: Zdravka Evtimova i Marina Vujčić

Književna večer

Splitska udruga KURS već više od 13 godina organizira program “Writers in Residence Marko Marulić”, u sklopu kojeg omogućuje inozemnim umjetnicima – prije svega piscima, ali i prevoditeljima i likovnim umjetnicima – jednomjesečni rezidencijalni boravak u Splitu. Pritom se svaka gošća ili gost predstavi lokalnoj publici u već tradicionalnom programu književnih večeri Disku(r)sija, u kojem se osim inozemnih autor(ic)a predstavljaju i domaći, kao vid kulturnog povezivanja. Najnovija Disku(r)sija održat će se u petak, 29. listopada 2021., s početkom u 17:00 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu (Središnjica). Osim ovomjesečne rezidencijalne gošće, bugarske spisateljice  ZDRAVKE ETIMOVE, u razgovoru će sudjelovati i popularna hrvatska spisateljica MARINA VUJČIĆ. Voditeljica Disku(r)sije je Patricija Horvat.

Spisateljice će ukratko predstaviti svoje opuse, pročitati ulomke iz svojih djela i razgovarati, među ostalim, o stanju na književnoj sceni i statusu spisatelja u dvjema zemljama, o „malim“ i „velikim“ jezicima i prevođenju književnosti, o pisanju i čitanju u doba pandemije te o važnosti rezidencijalnih programa za književno stvaralaštvo.

 

ZDRAVKA EVTIMOVA suvremena je bugarska spisateljica i književna prevoditeljica s engleskog, njemačkog i francuskog na bugarski te s bugarskog na engleski. Objavila je šest zbirki kratkih priča i tri romana i nagrađena je brojnim nagradama i u Bugarskoj i u inozemstvu. Mnoge njezine priče pojavljuju se u međunarodnim književnim časopisima a djela su joj prevedene na mnoge jezike, među ostalim na engleski, francuski, talijanski, kineski, ruski, i objavljene u 23 zemlje svijeta.

MARINA VUJČIĆ hrvatska je dramska i prozna spisateljica. U posljednjih jedanaest godina objavila je sedam romana, knjigu drama i knjigu dnevničkih zapisa. Višestruka je dobitnica nagrade Marin Držić za drame. U kazalištima su postavljene tri njezine drame. Za spisateljski rad nagrađena je s nekoliko nagrada i djela su joj prevedena na strane jezike. Trenutačno radi kao ravnateljica Drame HNK Split i kao književna urednica.