Izložba Likovne udruge Tilurium iz Trilja: “Triljski mozaik”

20.10.2020

Likovna udruga „Tilurium“ iz Trilja djeluje već 27 godina, broji dvadesetak članova sve do unatrag godinu i pol, kada im se pridružuje 15 slikara-amatera, članova […]

Likovna udruga „Tilurium“ iz Trilja djeluje već 27 godina, broji dvadesetak članova sve do unatrag godinu i pol, kada im se pridružuje 15 slikara-amatera, članova ULKU Vlaho Bukovac iz Splita. U udruzi djeluju i tri kipara-amatera, a povremeno se zna i nekolicina slikara „zaletjeti“ u taj umjetnički izraz.
Većina članova su u ozbiljnijim godinama, razina obrazovanja te različitih slikarskih izričaja. Među njima se nalaze i članovi skloni literarnom izražavanju koji su izdali po nekoliko zbirki pjesama te knjiga proze. Izražavaju se u svim tehnikama slikanja, tematski vezano za zavičajne motive, ali ima i apstrakcija, portreta i sakralnih tema.
Godišnje održe 4 – 5 izložbi, prvenstveno u Trilju povodom dana grada te povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, zatim u okolnim mjestima te Sinju, Splitu, Metkoviću…
Svake godine sudjeluju na natječajima Hrvatskog sabora kulture plasirajući se među najzapaženije slikare amatere iz cijele Hrvatske. Odazivaju se na humanitarne priredbe, a znaju ih i sami organizirati. Za najmlađe organiziraju prigodne radionice povodom sezonskih događanja u gradu Trilju, usko surađujući s mjesnom Turističkom zajednicom. Ljetos su prvi put u Čaporicama kod Trilja organizirali i održali uspješnu dvodnevnu likovnu koloniju, a ovo je treći put da se izlažu eksponati nastali na istoj.
Financiraju se uz pomoć odgovarajućih službi svog grada, nadajući se, napokon, dobiti i zasluženi vlastiti prostor gdje bi nabrojane aktivnosti mogli višekratno povećati.
Na ovoj izložbi predstavilo se 30 umjetnika s 36 radova.