Predstavljanje slikovnica Palača snage i Čarolija u ateljeu mag. educ. art. Mie Bogdan i djece iz DV Radost

5.12.2018

Utorak, 11. prosinca 2018. u 18:00, dvorana 1 Središnje knjižnice U suradnji s Galerijom Ivana Meštrovića u Splitu i dječjeg vrtića ustanove Radost u Splitu […]

Utorak, 11. prosinca 2018. u 18:00, dvorana 1 Središnje knjižnice

U suradnji s Galerijom Ivana Meštrovića u Splitu i dječjeg vrtića ustanove Radost u Splitu ostvaren je likovno-pedagoški projekt pod nazivom Susret Meštrovića i Klimta u muzeju i dječjem vrtiću. Projekt je kao praktični dio stručno/magistarskog rada autorice, tada studentice Umjetničke akademije u Splitu, mag. educ. art. Mie Bogdan ostvaren pod mentorstvom doc. dr. sc. Dunje Pivac i komentorstvom izv. prof. dr. sc. Hicele Ivon. U projektu je sudjelovalo ukupno 45 djece u dobi od 3 do 7 godina.

Autori slikovnice pod nazivom Čarolija u ateljeu su skupina djece iz jedinice Latica dječjih vrtića Radost u Splitu pod vodstvom odgojiteljice Gordane Mijaljice. Sastoji se od dva dijela. U prvom dijelu, kroz sliku i tekst, djeca pričaju priču o djetinjstvu i životu umjetnika Ivana Meštrovića. Drugi dio slikovnice sastoji se od pet priča u kojima se po jedno odabrano umjetničko djelo Meštrovića i Klimta susreću u situacijama iz mašte, te od dječjih pisanih doživljaja i razmišljanja o tome zašto su se ta dva umjetnika kroz svoju umjetnost bavila temom žena (“Zašto su voljeli žene?”).
Slikovnica Palača snage nastala je pod autorstvom djece iz jedinice Popaj dječjih vrtića Radost u Splitu, čiju skupinu vode odgojiteljice Tatjana Kljenak i Gordana Krasnić uz asistenciju odgojiteljice Lucie Bubić. Djeca su koristeći maštu konstruirala doživljeno i spoznato u slikovnicu koja je tematski obrađena kao jedna priča – tekst popraćen likovnim radovima. U njoj se likovi, odabrana umjetnička djela Ivana Meštrovića i Gustava Klimta, susreću u imaginarnim situacijama, na djeci već poznatim mjestima i okruženjima.
Slikovnice su rezultat likovno-pedagoških aktivnosti koje dokazuju da su djeca tijekom projekta vješto vladala trima stvaralačkim razinama: idejom, konceptom i oblikovanjem.