E-knjiga: Vrijeme koje se udaljava

Autor: Mirko Kovač

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Posudite e-knjigu

                         "Nijedna čaša što se pije,

                         Nijedna trobojka što se vije,

                         Naša nije!" ( M.Crnjanski)

      Mnogi  pisci  imaju pravo na autobiografiju, a neki to bogme i zaslužuju. Tako je i Mirko Kovač pred kraj života „ podlegao“ ispovjednom trendu u suvremenoj književnosti, pa, da sjećanja i uspomene, događaje kojima je svjedočio, kao i susrete sa znamenitim i manje znamenitim ljudima ne prekrije zaborav, oknjižio, sve to pobrojano i rečeno, u pozamašnom svesku svog romana- memoara  „ Vrijeme koje se udaljava“. U beletrističko-publicističkoj formi  tako bilježi svakodnevna događanja i susrete, vlastite uspomene koje majstorskom rukom oživljava, a nije mu strana ni mistifikacija pojedinih situacija  ( mijesi, varira, uzima i oblikuje prisjećanja, pseudouspomene, fantazme - „izmišljaji“ borgesovskog modela i provenijencije).

        Ako je itko i ranije taj model pripovijedanja koristio u svojim prethodnim prozama, onda je to upravo  Kovač.

                               (Prethodna djela i čitav opus, od zabranjivanog i ocrnjenog, proskribiranog  prvjenca, „ Gubilište“,  do romana„ Vrata od utrobe“,“ Grad u zrcalu“….. zbirki priča, kao i esejistike:“ Elita gora od rulje“, „ Pisanje i nostalgija“….

Sve dostupno u elektroničkom obliku i  poželjno za čitanje i preporuku:

                                                   „ Ako knjiga nije vrijedna da je se čita više puta,

                                                     nije vrijedna ni za jedno čitanje i preporuku!“)

       Kovač nije poslušao savjet „ gospodara priče „ Andrića da ne priča o svom životu , nego je i  fra Ivo, rečeni Andrić, postao  jedan od protagonista ove epopeje i dobio svoju epizodu u testamentarnom romanu koji je autor pisao sve do same smrti. Roman nije  dovršen do kraja.  

      Djetinjstvo, odlazak od kuće i školovanje, fascinacija Tinom i njegovom poezijom (Kovač znade više Ujevićevih stihova i od notornog ljubitelja Tinovih versa boksača Mate Parlova). Druženja i susreti s intimusima ( D. Kiš, B. Pekić, F. David, M. Glavurtić, L. Zafranović, pisanje scenarija za film „ Lisice“ s Krstom Papićem, opis  tragične i „ misteriozne“ smrti i sahrane Branka Miljkovića, povratak  Crnjanskog iz egzila,susreti i razgovori s tadašnjim disidentom Đilasom, boravci na psihijatrijskim odjelima i klinikama u cilju izvrdavanja i izbjegavanja vojnih dužnosti i  tadašnjih obveza, susreti s raznim isljednicima i istražiteljima, udbašima i špijunima, boemski život ….)

     Nižu se epizode ovog autobiografskog romana hibridne forme, sve do sukoba sa zloduhom povampirenog srpskog nacionalizma ( doslovno i figurativno), s pristašama Šešelja i Miloševića i preseljenja u Hrvatsku  1991., sa suprugom i slikaricom iz Imotskog Bobom Matić, u Istru i Rovinj, u novi život i hrvatski jezik, u hrvatsku književnost, gdje opet postaje (ili  i dalje ostaje) nepodobani i drčan,svoj i neprilagođen,  u borbi protiv malograđanskih ograničenja i uskogrudnosti „ naših“ prostora  i mentaliteta, ukotvljen izvan regija i naciona. Kovačev opus bi trebao pripadati i  hrvatskoj, i srpskoj, i crnogorskoj, i bosanskohercegovačkoj književnosti.

       Kovač je klasik, vrstan pisac koji se negdje „ zagubio.“

       Nije ničiji, poput  Ive Andrića ili još recentnije, našeg najvećeg živućeg pjesnika -  Petra Gudelja (preporuka za buduće e-izdanje , sic.!), još jednog Hrvata s „ beogradskom mrljom“.

      Spada u one čiji su prostori i vidici širi od današnjih granica i prostora, koji se opiru banalnosti i klišejima, to nije proza „sitnog boda“ koja danas prevladava, to je konstantno miješanje faktografije i fikcije uz dijalog s tradicijom i legendarnom „ lakoćom pripovijedanja“, dokumentarističkim pripovjednim postupkom.

       Dakle, čitajte sve što je Kovač napisao, on priča kako se odvajkada pričalo, njegova pripovjedna struktura je čvrsta, pa iščitavajući njegov cjelokupan opus  (objavljeno i u e- formi,) možete provjeriti i vlastito stanje, starenje ili podjetinjenje, svejedno.                                                                                                                                                             

Branko Krolo

 

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu