Namjerno zanemarivanje: roman o ljubavi

Autor: Lena Andersson

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

Namjerno zanemarivanje, kako i sam naslov kaže, roman je o ljubavi, ali nikako ne i „ljubić“. Točnije, to je roman o nesretno zaljubljenoj ženi koja pati i iracionalno se ponaša zbog muškarca koji joj ne uzvraća ljubav. Ester Nilsson pjesnikinja je i esejistica koja živi u svijetu pisanja, čitanja i razmišljanja. Ona je razumna osoba u razumnoj vezi. Međutim, kada upozna umjetnika čiji rad osobito cijeni, upravo će joj sklonost da svijet doživljava kroz razmjenu misi i ideja presuditi da se zaljubi u cijenjenog umjetnika i onemogućiti  joj da racionalno prihvati očite znakove njegove nezainteresiranosti za nastavak njihove veze.

Pisana s dozom humora i distancom izraženom jasnim i britkim rečenicama, laganim, al preciznim stilom, autorica kroz temu neuzvraćene ljubavi dotiče mnoga ozbiljna pitanja o odnosu dvoje ljudi, kao što su samozavaravanje, poniženje, autodestrukcija, moć, manipulacija, odgovornost.

Čitajući  ovu knjigu lako ćete se poistovjetiti s Ester, koja će vam ponekad ići na živce, a ponekad ćete je sažalijevati, ali i sasvim sigurno podsjetit će vas na vlastite smiješne i manje smiješne gluposti koje ste radili u ime ljubavi….

Roman je 2013. nagrađen  prestižnom švedskom književnom nagradom August.