E-knjiga: Judita

Autor: Miro Gavran

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Posudite e-knjigu

Svi već znaju za Juditu – udovicu koja je svoju rodnu Betuliju spasila od Nabukodonozorove vojske i čije je junaštvo u svom epu opjevao Marko Marulić, otac hrvatske književnosti. No nitko ne zna kako se ona osjećala prije nego je ubila vojskovođu Holoferna, kojeg je očarala svojom ljepotom i namamila u zamku koja ga je stajala života.

Miro Gavran je stoga napisao roman iz Juditine perspektive, koji je zamišljen kao njen dnevnički zapis u kojem ona pripovijeda o svom životu i povjerava čitatelju svoje najintimnije misli. Tako otkriva da je imala samo 15 godina kada je stupila u brak sa svojim suprugom  Manašeom s kojim nije bila sretna te kako je postila dvije godine zbog grižnje savjesti, jer nije oplakala njegovu ranu smrt.

Gavranova „Judita“ štivo je napisano pitkim stilom zbog kojeg se lako i brzo čita, i to toliko da izgubite pojam o vremenu. Juditine misli i osjećaji majstorski su opisani i toliko dotaknu čitatelja da on počne osjećati žaljenje prema njoj, jer je ljubav i nježnost nakratko iskusila tek u dodiru s čovjekom kojeg je trebala zvati neprijateljem. Roman daje novu perspektivu na život slavne junakinje i pokazuje kako se život s njom na koncu okrutno poigrao.

Katarina Sovulj

 

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu