6 naslova u kojima se jedan od likova zove Kate ili Katherine

Znate kako se kaže – sv. Kata, snijeg na vrata. :)

Iako se bojimo da od snijega ove godine neće biti ništa (barem kod nas u Splitu), uvijek će se naći knjiga za one koje vole otkrivati nešto novo. A ovog puta smo za vas pripremili nekoliko naslova u kojima se glavni lik (ili jedan od likova) prigodno zove Kate (ili slično tom imenu). Pa krenimo redom:

Orkanski visovi (Brontë, Emily)

Orkanski visovi znameniti je roman i omiljeni klasik engleske književnice Emily Brontë, kojeg je napisala još davne 1847. godine. Protagonist romana je Heathcliff, siroče kojeg posvoji gospodin Earnshaw i koji se zaljubi u Earnshawovu razmaženu kćer Catherine. Ostatak romana vjerojatno već znate.

Ili možda ipak ne? Još bolje! U tom slučaju, ne preostaje vam ništa drugo nego da skoknete do svoje omiljene knjižnice i otkrijete sami zbog čega je danas stekao status kultnog romana.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

Obilje Katherina (Green, John) 

Kad su romanse u pitanju, Colin Singleton ima samo jedan tip cure – djevojke imenom Katherine. A kad su u pitanju njegove veze s Katherinama, sve su završile jednako – svaka od njih devetnaest, ostavila ga je. Kako bi pobjegao od ljubavnih boli, odlučuje se na spontano putovanje automobilom u nepoznato, a društvo mu pravi njegov prijatelj Hassan. No Colin želi uobličiti “Teorem osnovne predvidivosti Katherine“ – matematičku formulu koja bi točno opisivala i predviđala budućnost bilo koje veze..

Obilje Katherina roman je za mlade omiljenog američkog pisca Johna Greena. Iako je namijenjen mlađoj populaciji, mogu ga čitati i odrasli.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

Ukroćena goropadnica (Shakespeare, William)

Poznata komedija Williama Shakespeara iz 16. stoljeća govori o dvije sestre – mlađoj Bianci i starijoj Katarini, koje žive sa svojim ocem u Padovi. Iako Bianca ima mnogo udvarača, otac joj ne dopušta udaju dok god se prvotno ne uda njezina starija sestra. Međutim, problem je u tome što je Katarina poznata po svojoj svadljivoj naravi, zbog čega nije poželjna za udaju.

„Ukroćena goropadnica“ iznjedrila je niz kazališnih i filmskih adaptacija, od kojih je vjerojatno najpoznatija komedija iz 90-ih „10 razloga zašto te mrzim“, s Juliom Stiles i Heathom Ledgerom u glavnim ulogama.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

Istočno od raja (Steinbeck, John) 

Roman američkog nobelovca Johna Steinbacka danas je zasigurno najpoznatiji zbog svoje filmske adaptacije iz 1955. godine, u kojoj je jednu od glavnih uloga odigrao nikada prežaljeni „buntovnik bez razloga“ James Dean.

Istočno od raja prati sudbinu dviju američkih obitelji – Hamilton i Trask, kroz koje se alegorijski oživljava biblijska priča o Kainu i Abelu i čiji naraštaji neprestano ponavljaju istu grešku – biranje jednog brata naspram drugog, s kobnim posljedicama. Knjiga se našla na ovom popisu zbog Cathy Ames / Kate Albey, glavne antagonistice romana koja uništava ljude radi vlastite zabave i koristi.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

Ne daj mi nikada da odem (Ishiguro, Kazuo)

Klasik cijenjenog nobelovca Kazua Ishigura pripovijeda priču o tridesetjednogodišnjoj Kathy i njenom odrastanju u Hailshamu. Hailsham je privatna škola u jednom engleskom selu, u kojoj su djeca odgajana da vjeruju kako su posebna i kako je njihovo zdravlje od iznimne važnosti ne samo za njih, već i za društvo u cijelosti. Iako se na prvi pogled ne razlikuju od druge djece, đaci Hailshama nisu obična djeca, već klonovi čija svrha postojanja doniranje organa jednog dana onima kojima to bude potrebno.

Knjiga je 2010. godine adaptirana u istoimeni film (Never let me go) s Carey Mulligan, Keirom Knightley i Andrewom Garfieldom u glavnim ulogama.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

 

Ponos i predrasude (Austen, Jane) 

Ponos i predrasude omiljeni je, a vjerojatno i najpoznatiji klasik kultne britanske autorice Jane Austen. Radnja romana smještena je u aristokratske krugove ruralne Engleske na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. U centru radnje je plemenitaška obitelj Bennet i njihovih pet kćeri – Jane, Elizabeth, Mary, Catherine („Kitty“) i Lydia, koje sada osiromašeni roditelji očajnički pokušavaju što bogatije udati.

No ono zbog čega roman i danas ima status klasika je ljubavna priča između Elizabeth Bennet i gospodina Darcyja – dvoje naizgled nespojivih ljudi, čije postupno rasplamsavanje romanse pratimo tijekom cijelog romana, dok oni sami na koncu ne shvate kako su ipak stvoreni jedno za drugo.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

KALENDAR DOGAĐAJA